Неколку часа откако ОПЕК + објави дека ќе го намали своето комбинирано производство на нафта за повеќе од 1 милион барели дневно, Голдман Сакс објави ревизија на прогнозата за цената на нафтата, зголемувајќи ја на 95 долари од 90 долари на крајот на годината за суровата нафта од типот Брент. Банката, исто така, ја зголеми својата прогноза за нафтата Брент за 2024 година, сега гледајќи ја на 100 долари на крајот на годината од претходната проекција од 97 долари.

Минатиот месец Голдман Сакс соопшти дека цената на суровата нафта може да се зголеми до 107 долари за барел доколку ОПЕК ги исполни своите производствени цели. Во тоа време Брент се тргуваше по цена од околу 84 долари за барел.
Во истата мартовска прогноза, аналитичарите на Голдман предвидуваа дека зголемената побарувачка од Кина и бавното зголемување на производството надвор од ОПЕК може да го поттикнат картелот да ги преиспита своите цели и да почне да го зголемува производството од јуни наваму.


Сепак, дури и под тоа сценарио, аналитичарите на Голдман забележаа дека цената на нафтата ќе се зголеми во втората половина од годината. И тоа сценарио виде 1 милион барели дневно додадени на глобалната понуда.

Линк до целиот текст.