Археолошкото наоѓалиште Билазора е тема на разговор на порталот факултети.мк со професорот Драги Митревски од Институтот за археологија на Филозофскиот факултет во Скопје.

Античката пајонска локација била во употреба од 5 до 3 век пред новата ера, вели археологот, д-р Драги Митревски, редовен професор на Институтот за историја на уметност и археологија при Филозофскиот факултет во Скопје. Во интервјуто за Факултети.мк тој објаснува зошто овој археолошки локалитет е еден од најзначајните во земјава и пошироко, колку е научно верификуван, во каква состојба е денес, што е неопходно за да дојде до стадиум за туристичка експлоатација.


Целото интервју на овој ЛИНК