Во интервју за емисијата на Ицо Најдовски Перин која се емитува во Австралија професорката Катерина Тодоровска објаснува зошто Бугарите се лутат кога други ги нарекуваат Татари.

Професорката од Институтот за национална историја допира важна тема која во Бугарија се третира како говор на омраза иако бугарската историја не спори дека предци на Бугарите се хановите Омуртаг и Аспарух кои имаат јасно татарски потекло и тоа никој во Софија не го спори.

Во емисијата која се емитува по повод одлуката на македонските власти да дадат дозвола на бугарски универзитет со исто име како и најстариот македонски универзитет Кирил и Методиј, професорката зборува за повеќе историски и политички теми.

Разговорот на овој линк

https://youtu.be/mvBFqTrarjc