Неверојатен развојбна настаните со филмот Ругање на Христос откако денеска директорот на фестивалот КинеНова Небојша Јовановиќ добил покана за на суд според која тој направил кривично дело со прикажување на уметничко дело филмот на Јани Бојаџи.

Судењето ќе се случи откако министерот за култура побара а народниот правобранител прифати да го тужи филмот за говор на омраза.

Неверојатно: Култура побарала забрана за Ругање на Христа, судот на мака

Ваков вид на “шеријатско” третирање на уметничко дело не се случило од втората светска војна од времето на Хитлер и Сталин.