Притисокот од владата врз ФФМ може да го дисквалификува македонскиот фудбал

Притисокот што македонските власти го вршат врз ФФМ е спротивен на кодексот на Фифа и УЕФА и може да предизвика македонските фудбалски репрезентации и екипи да бидат целосно елиминирани од меѓународни натпреварувања поради мешање на политиката во федерацијата.

Ова го пишува екс пратеникот Илија Димовски по вчерашната средба меѓу шефот на дипломатијата Бујар Османи и првиот човек на ФФМ и неколкуте напади врз ФФМ од Заев и Наумче Мојсовски.

“Фудбалската Федерација на Македонија нема никаква обврска да го промени своето име…

Според Преспанскиот договор (член 1, став 3, точка ѓ) приватните ентитети и актери (каква што е ФФМ) теба да исполнат бар еден од следниве услови за да имаат обврска да го сменат името на, во конкретниот случај, федерацијата.

1. Да се поврзани со државата и јавните ентитети;
2. Да се основани со закон;
3. Да добиваат финансиска поддршка од државата за активности надвор од државата.

Па да видиме:
1. Не. ФФМ не е поврзана со државата и јавните ентитети… Напротив, одлуките и на ФИФА и на УЕФА се дека фудбалските федерации не смеат да бидат поврзани со државата.
2. Не. ФФМ не е основана со закон.
3. НЕ! ФФМ НЕ ДОБИВА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА АКТИВНОСТИ НАДВОР ОД ДРЖАВАТА… Средствата што ги добива ФФМ се користат само за активности дома, и тоа не на ФФМ, туку на клубовите…

Притисокот кој го прави Владата (Зоран Заев, Бујар Османи, Наумче Мојсоски…) е спротивен на правилата на работа на ФИФА и УЕФА…

ФФМ може да го пријави овој притисок, кој ако продолжи може да резултира и со дисквалификација на македонскиот фудбал од било какви меѓународни натпреварувања…

Фудбалската репрезентација на Македонија беше еден редок елемент на кој се обединивме сите…
Не чепкајте го името на федерацијата и на репрезентацијата…
Ќе се поделиме како нација и за тоа…

ФФМ има правни аргументи да се бори во оваа битка…”, анализира Димовски за спорот меѓу владата и ФФМ.