Осум македонски спортисти ќе се натреваруваат во во Токио во седум дисциплини.

Првата група македонски спортисти пристигна во Токио и веќе се сместени во Олимпиското село во јапонската престолнина, која од 23 јули до 8 август ќе биде домаќин на најголемата светска спортска манифестација.

Настап под македонското знаме на Олимписките игри изборија пливачите Миа Блажевска – Еминова и Филип Деркоски, таеквондистот Дејан Георгиевски, атлетичарот Јован Стојоски, каратистката Пулексенија Јовановска, џудистката Арбреша Реџепи, стречалот Борјан Бранковски и борачот Могамедгаџи Нуров.

Македонски знаменосци на свеченото отворање ќе бидат Реџепи и Георгиевски.

Први од македонските олимпијци ќе настапат Дерковски и Бранковски на 24 јули, а ден подоцна на олимиската арена ќе настапи Реџепи.