Откако Алекс Хок, австралискиот министер за имиграциј, ја укина визата на Новак Ѓоковиќ, иако Федералниот суд пред неколку дена пресуди во корист на тенисерот, се јави автралискиот премиер Скот Морисон.

Премиерот ја поздрави одлуката и рече дека Хок, сепак, имал право да донесе таква одлука врз основа на неговата функција..

„По внимателно разгледување, сфатив дека министерот ја укина визата од причини за здравје и добар ред или јавен интерес.

Пандемијата беше неверојатно тешка за секој Австралиец, но останавме заедно и спасивме многу животи. Имавме една од најмалите смртни случаи стапки“ силна економија и одличен одговор на вакцинацијата“, се вели во соопштението на Морисон.

„Австралијците направија голема жртва за време на пандемијата и со право очекуваат да се заштитат резултатите. Тоа го направи министерот во својата акција. Нашите сили ги чуваа границите безбедни за време на пандемијата. Поради истрагата, повеќе нема да се огласувам“, вели премиерот.

Морисон, најави дека ќе го депортира оковиќ уште кога српскиот тенисер беше во авион на пат за Австралија каде требаше да учествува на Австралија опен“.