Јапонскиот оперски пејач, басот Казухиро Котецу, стана познат во македонската јавност со изведбата на македонски песни, од љубовни до патриотски, но вистински празник за ушите е неговиот дует со сопранот Томоми Шимамура, со која заедно ја испеаја безвременската „Македонско девојче“ на великанот Јонче Христовски.