Пратеник од Бугарија илегално влегол во Македонија, барајќи го тромеѓето на „двете бугарски држави и Грција“!

Костадин Костадинов, лидер на десничарската партија Преродба (на бугарски „В’зраждане“) и опозициски пратеник во бугарското Собрание, вчера илегално ја преминал границата со Македонија во потрага по врвот Тумба на планината Беласица, на тромеѓето меѓу Бугарија, Македонија и Грција.

„Вчера успеав да остварам еден стар сон: се искачив на врвот Тумба, најјугозападната точка на Бугарија (засега), каде што се спојуваат границите на двете бугарски држави (Бугарија и Македонија) и Грција. Ме чинеше 15 часа талкање во шумите на Беласица, каде што се изгубивме, долго пешачење по сртот на планината, каде што не разбравме како ја минавме границата и се искачивме на висок врв, за кој мислевме дека е Тумба, а се испостави дека е во непосредна близина, но во Македонија, па моравме да се вратиме, итн итн.


Им благодарам на моите верни другари Ивелин и Ибрахим што тргнаа по мојот ум и се губеа и наоѓаа заедно со мене, како и на Вили, сопругата на Ибрахим, која дојде да нИм благодарам на моите верни сопатници Ивелин и Ибрахим што ме оставија надвор од умот и се изгубија и најдоа со мене, како и на Вили, сопругата на Ибрахим, која дојде да нè земе во 21:45 часот од селото Скрт, инаку ќе спиевме во шумата.

Се надевам дека ќе остане барем еден ден до кампањата, за да можам да се искачам барем на уште еден врв – инаку одново дури в година“, напиша Костадинов на Фејсбук.