Познати лауреатите на “Гоце Делчев”: Појасно е зошто Царовска не организираше свечено доделување

Една од добитничките на годинешнава највисока награда за наука ” Гоце Делчев” која ја доделува Министерството за образование и наука е академик Катица Ќулавкова.

Одборот за доделување на наградата одлучило наградата за научно дело за 2020 година да ја додели и на професорката и академик Катица Ќулавкова но денеска министерството за образование и наука предводено од Мила Царовска не организираше свеченост за доделување на наградата.

Покрај Ќулавкова за “Сите лица на речта – Беседи”, добитници на “Гоце Делчев” се и авторите на книгата “Интерна медицина” со одговорен уредник проф. д-р Соња Генадиева Ставриќ.

Во отсуство на официјално соопштение на МОН може само да се претпостават причините поради кои наградата не е доделена на академик Ќулавкова.

Професорката Ќулавкова е еден од највредните автори, публицисти, пишувачи, проучувани на македонскиот јазик и автор на огромен број научни и други дела поврзани со македонските јазик, наука и култура.

Ќулавкова е една од најактивните македонски актери кои отворено застанаа против Преспанскиот и договорот со Бугарија, против промена на името и уставот како и против Законот за јазиците.

Академик Ќулавкова во неколку наврати беше жестоко напаѓана од провладините активисти а во еден инцидент против неа од страна на провладиниот Хелсиншки комитет беше поднесена и кривична пријава за наводен говор на омраза.

Одлуката Ќулавкова да ја добие наградата Гоце Делчев била донесена пред две недели но до денеска министерката Царовска не успеала да организира свечено доделување иако датумот на доделувањето е прецизно назначен во одлуката за конкурсот.

Повеќе детали

Царовска пред нов скандал, владата прекршила закон за Гоце Делчев (ДОКУМЕНТ)