Промотивно и позитивно видео за македонските убавини на ТРТ Балкан – Македонија е вербално ,,расчеречен” на социјалните мрежи поради еден збор кој што турскиот јавен сервис на македонски јазик го користи во видеото.

Во видеото објавено на Фејсбук на 8 август се зборува за убави места кои што вреди да се посетат во Македонија но речиси никој од читателите не зборува за убавините туку за начинот на кој се именува Македонија.


Во видеото во повеќе наврати се споменува Северна Македонија што предизвикува гнев кај читателите кои се фокусираат само на оваа ситуација и упатуваат сериозни критики за видеото.

Дел од коментарите не се за објавување пред малолетници.

Турција беше земјата која поради Македонија долго време во НАТО користење фуснота според која земјата ја признава не како ФИРОМ туку како Република Македонија.

Постот и коментарите на постот на ТРТ Балкан од каде земјата ја именуваат согласно новото уставно име на овој линк.

https://fb.watch/mtwSvsUlsk/?mibextid=Nif5oz