Попов: Не е инфраструктурата спорно прашање со Скопје, туку…

Спорните прашања меѓу Бугарија и РС Македонија не треба да се одложуваат за некоја иднина. На пример, кога Скопје ќе ги започне преговорите за ЕУ ​​или кога ќе стане членка.

Доколку овие прашања се одложат за некое време, Бугарија ќе ја покаже својата надворешнополитичка слабост, вели во анализата за БГНЕС на професорот Здравко Попов, советник за надворешна политика на поранешниот претседател Жељу Желев, основач и директор на Дипломатскиот институт на бугарското МНР.

Попов вели дека новиот пристап на премиерот Кирил Петков го доживува како корисен „заобиколен пат“, индиректен начин преку кој може да се пристапи кон решавање на спорните прашања.

Но, оценува дека присуството или отсуството на транспортни врски меѓу Софија и Скопје не е спорна точка.

„Да, ова е многу важно прашање, но не е спорна точка, поради што е наметнато бугарското вето.

Една од најважните работи што доведе до ова вето е прашањето за признавање на бугарскиот идентитет, бугарската свест и самосвест на граѓаните на РСМ.

Ако не се бориме нашите сонародници да добијат правен и граѓански статус, нема да можеме да ѝ овозможиме на РСМ да преговара со ЕУ, вели Попов.