Политико со лоша вест за Ковачевски, Османи и Маричиќ, полноправно членство во ЕУ до 2030 е само сон

Во текст со наслов ,,Како може ЕУ да се прошири” за влијателиот медиум Политико Натали Точи која е директор на Istituto Affari Internazionali и вонреден професор на Европскиот универзитетски институт анализира дека Европската унија не сака да се проширува затоа што дури и во најдобрите времиња, проширувањето води до намалување на моќта на постојните членки.

,,И ако тоа значи и економски трошок, отпорот дополнително расте. Згора на тоа, ако за тоа нема убедлива безбедносна причина, а кандидатите се одолговлекуваат со реформите, процесот уште еднаш замрзнува”, пишува Точи.

Таа објаснува зошто приказната за Западен Балкан и Турција одамна ја потиснаа желбата за проширување:
економии под просекот на ЕУ, слабо владеење, несовршени демократии, нерешени конфликти и политизирање на проширувањето – заедно со безбедносната гаранција обезбедена од Турција, Албанија, С. Македонија и членството на Црна Гора во НАТО, како како и присуството на алијансата во Косово.

Сепак според неа руската инвазија на Украина и можноста за можностите за пристап на таканаречената „источна тројка“ (на Украина, Молдавија и Грузија) го вратија проширувањето на европската агенда.

,,Во овие случаи, ние повторно зборуваме за релативно сиромашни земји, кревки демократии и нерешени конфликти. И тука ЕУ би го избегнала проширувањето ако може. Но не може.

Засега, ниту една од земјите од источната тројка нема луксуз да биде членки на НАТО и, во светло на заканата од Русија, сега постои егзистенцијална безбедносна причина зад проширувањето на ЕУ. Значи, имајќи предвид дека проширувањето мора да се случи, земјите-членки се прашуваат што всушност значи тоа – и останува многу да се одговори во месеците и годините што следат.

Прво, во која земја да се прошириме? Во моментов, источната тројка – особено Украина, со Молдавија е прицврстена – има ветер во едрата. Сè додека војната беснее и реконструкцијата останува приоритет на ЕУ, пристапот на Украина ќе биде главен фокус на политиката”, пишува Точи која смета дека ова го покренува прашањето за одвојувањето на тројката од Балканот, каде што безбедносниот императив за проширување е послаб, реформите се бавни и резолуцијата на конфликти бавно.

Според неа сепак членките на блокот со интерес во регионот ќе се залагаат против ова – и тие ќе го постигнат својот пат. Не е случајно што кога Украина, Молдавија и Грузија беа признати како кандидати минатата година, кандидатура доби и Босна и Херцеговина, додека Албанија и С. Македонија ги отворија пристапните преговори. И додека Киев и Кишињев се движат кон зелено светло за пристапните преговори во декември, напорите за спојување со Западен Балкан ќе продолжат да се туркаат.

Сепак, тоа не значи дека ЕУ ќе доживее уште едно големо проширување од сегашните 27 на 35 или 36 земји-членки во следната деценија, анализира Точи.

,,Ваквиот пристап на мега-пакет може да доведе до застој на проширувањето уште еднаш и/или целосно запирање на реформските приоритети и процес заснован на правила. И иако проширувањето сега е водено од безбедносна логика, тоа не значи дека неговото трансформативно образложение треба – да биде фрлено во отпад.

За разлика од премиерот Ковачевски, вицепремиерот Маричиќ и министерот Османи кои се упорни во оптимизмот дека Македонија може да стане членка на ЕУ до 2030 според Точи биг-бенг проширување веројатно би се случило за една деценија или повеќе, веројатно долго по завршувањето на војната, а веројатноста е дека дотогаш политичката пареа ќе истече.

Точи смета дека е можно некои помали земји можат под услов реформите да започнат и да се одржат во ЕУ да влезат и пред да измине една деценија но меѓу нив (Молдавија на исток и Црна Гора на Балканот) не се споменува Македонија.

Посебно прашање кое го анализира Точи е начинот на кој земјите кандидати би влегле во ЕУ и тука традиционалниот влез со сите права и обврски е само една од опциите.

,,Ова е поврзано со суштинското прашање за тоа како блокот ќе расте: обидот за проширување во суштина се однесува на Украина, но сепак, Украина е најголемата и најкомплексната земја што треба да се вклучи. Дури и со најдобри намери во Киев, Брисел и низ европските метрополи, тешко е да се види како Украина би можела да влезе во ЕУ за помалку од една деценија. Но, војната се случува сега, така што потрагата по безбедност, реконструкција и демократска консолидација ќе претходи на полноправното членство на земјата. Значи, како да се квадрира кругот?

Руската инвазија на Украина и можноста за можности за пристап на таканаречената „источна тројка“ (на Украина, Молдавија и Грузија) повторно го ставија проширувањето на агендата.

Тука доаѓаат идеите за постепена интеграција – и традиционалните во однос на влезот на единствениот пазар и поголем пристап до фондовите на ЕУ, како и поиновативните како што се вклучување кандидати во Европскиот зелен договор, дигиталниот пазар, индустриската политика и надворешната и безбедносната политика. Сè додека овие секторски договори не станат алтернативи за членството, треба да се продолжи со постепена интеграција на Украина.

И можеби уште една голема земја – Обединетото Кралство – би можела да заврши со слична постепена рута назад кон блокот, постигнувајќи такви секторски договори во следната деценија. Ако ЕУ се прошири за да вклучи неколку (мали) нови членки, а притоа да ги постигне овие типови суштински договори – на патот кон полноправно членство – со Украина (и Обединетото Кралство) до 2034 година, ќе постигне неверојатен стратешки подвиг.

Ова нè доведува до последното прашање за тоа во која ЕУ би се приклучиле новите членки. За разлика од изминатите две децении, кога недостатокот на продлабочување беше претставен како причина или изговор за запирање на проширувањето на блокот, сега има поголема искреност во препознавањето дека продлабочувањето се случува затоа што проширувањето е неопходно. Значи, какви реформи се потребни?

Најочигледните и најитните – а исто така и најлесните – се однесуваат на претставувањето: Дали секој член би продолжил да назначува комесар? И како треба да се прераспределат местата во Европскиот парламент и гласачките права во Европскиот совет?

Овде, самиот Лисабонски договор го означува патот што треба да се следи. Правилата се поставени, и тие едноставно треба да се спроведат кога ќе се појави потреба.

Потоа, тука е прашањето за донесување одлуки – особено усвојувањето на гласањето со квалификувано мнозинство во области како што се надворешната политика, санкциите и оданочувањето – што привлече најголемо внимание. Се разбира, ова се многу важни прашања сами по себе, но, строго кажано, тие не се услови за проширување. Едногласноста ги забавува работите, но не го запира шоуто. Едноставно, добра идеја е блокот кој е подготвен да продолжи да се соочува со кризи да може да одговори на нив брзо и ефективно. Иако нема апетит за отворање на Договорот за ЕУ за да се постигне ова, сепак, некои земји-членки сè повеќе гравитираат кон идејата за користење на конструктивно воздржување како што е предложено од група министри за надворешни работи на ЕУ.

Во меѓувреме, најтешкиот сет на прашања – особено кога станува збор за Украина – се однесуваат на политиките со големи буџетски импликации. Во подготовките за влезот на Украина, ЕУ ќе треба радикално да ги ревидира своите заеднички земјоделски и кохезивни политики и да сфати како да го вклучи Киев во следната Повеќегодишна финансиска рамка која започнува во 2028 година.

Теоретски, тие дискусии треба да започнат следната година, а ЕУ веќе може да биде во цајтнот за целосно да ја смести Украина во нејзиниот следен буџетски циклус. Сепак, со тоа што блокот ќе одвои 50 милијарди евра за реконструкција на Украина во следните четири години преку механизам сличен на NextGenerationEU – и со таа бројка што веројатно ќе се зголеми дополнително – земјата потенцијално би можела да влезе во ЕУ без да биде целосно интегрирана во буџетот 2028-2034 , со оглед на улогата на блокот во вонбуџетското финансирање на реконструкцијата на Украина.

Кога Жан-Клод Јункер беше назначен за претседател на Европската комисија во 2014 година, тој создаде непотребна возбуда кога го изјави она што сите веќе го знаеја: дека проширувањето нема да се случи за време на неговиот мандат. Следниот претседател на Комисијата, кој ќе ја преземе функцијата во 2024 година, треба да ја сврти изјавата на Јункер, создавајќи позитивна возбуда со тоа што ќе се заложи за она што никој сè уште немал храброст да го каже: дека проширувањето ќе се случи под нивен надзор”, пишува Точи без да прецизира дали е тоа реално можно до 2031 кога ќе заврши мандатот на идното раководство на Европската влада.

Линк до оригиналниот текст на Политико

https://www.politico.eu/article/european-union-membership-enlargement-turkey-albania-north-macedonia-montenegro-ukraine-moldova/