На 24 февруари 2022 година, Татјана Фесенко заминала на украинско – рускиот фронт како доброволец да ја брани својата земја.

Една година и десет дена подоцна, на 5 март 2023 година, Фесенко е убиена откако руска граната го погодила нејзиниот ров.

Нејзиниот сопруг ја носел во раце цели 2,5 километри, јавуваат украински извори.