Прославениот југословенски атлетичар Ненад Стекиќ почина на 71-годишна возраст.

Тој беше член на Црвена звезда и во историјата на атлетиката ќе остане запаметен како првиот белец кој скокна 8,45 метри.

Тој ја прескокна магичната граница од 8 метри дури 144 пати, по што сè уште никој не го надминал.

Стекиќ го потврди статусот на атлетска икона на предолимпискиот митинг во Монтреал во 1975 година. Со скок од 8,45 метри, тој постави нов европски рекорд во скок во далечина.

Во тоа време, но и многу подоцна, тоа беше втор по должина скок во далечина, веднаш зад 8,90 метри на Американецот Боб Бимон.