На 93-годишна возраст во Загреб почина легендарната поранешна атлетичарка и Тв-новинар, Милка Бабовиќ

Била заразена со коронавирус, јавува индекс.хр.

Милка Бабовиќ е родена на 27 октомври 1928 година во Скопје, а живееше во Загреб од 1948 година, каде студирала хемија на Технолошкиот факултет во Загреб.

Дипломирала на Вишата педагошка школа во Загреб (1963) за спорт и физичко образование, хрватски и германски јазик. Зборуваше англиски и германски јазик и зборуваше француски и руски јазик.

Беше член на репрезентацијата на Југославија. Од 1957 година работеше во Радио Телевизија Загреб, таа е првиот спортски репортер во Хрватска, основач на спортската редакција на телевизија и нејзин прв уредник, а воедно и прв уредник на целиот натпревар на Евровизија.

Покрај безброј извештаи и настапи од сите спортски настани низ целата земја, беше известувач и коментатор на Олимписките игри во Рим 1960 година и на Олимписките игри во Минхен во 1972 година, Зимските олимписки игри во Инсбрук (1964 и 1976), Гренобл (1968) и на Зимските олимписки игри 1984 во Сараево, беше заменик-шеф на Прес-центарот за печат.

Во текот на целата своја кариера како коментатор, таа следела атлетика , лизгање, гимнастика, веслање, коњички спортови, крос-кантри скијање и брзо лизгање.

Била ангажирана како инструктор или консултант и за време на Олимписките игри во Лејк Плецид во 1980 година, Олимписките игри во Сиднеј 2000 година, Солт Лејк Сити (ЗОИ 2002)…