По случаен избор ќе бидат тестирани 8.200 основци и средношколци за Ковид-19

Ученици во основните и во средните училишта, по случаен избор, ќе бидат тестирани за присуство на вирусот Ковид 19, соопшти Министерството за здравство.

Во методологијата се опфатени околу 8.200 деца, пропорционално дистрибуирани по општини според број на ученици.

Планирано е скрининот да трае 5 дена и дневно да се тестираат по околу 800 деца, а мобилни екипи ќе одат на терен и ќе го вршат тестирањето за време на часовите.

Учениците ќе се бираат по случаен избор од регистарот на Е дневник, а родителите ќе треба да потпишат согласност за учество на тестирање на децата. Доколку некој од родителите одбие, ќе има заменски примерок од каде ќе се избира следното дете за тестирање, изјави денеска министерот за здравство д-р Венко Филипче.

Децата од посебните училишта и училиштата каде просечниот број на ученици во одделение е помал од 10 деца ќе бидат исклучени од овој процес од причина што станува збор за помали рурални места каде учат многу мал процент од сите ученици и во места каде инциденцата на вирусот е многу ниска.