Петков подготвува „план Б“ ако запре рускиот гас за Бугарија

Бугарскиот премиер Кирил Петков вели дека Бугарија останува силен партнер на НАТО и ЕУ и дека ги поддржува санкциите кон Русија.

За евентуалното можно сценарио за стопроцентно стопирање на рускиот гас за Бугарија, Петков рече: „Имаме мерка“.


Сепак, премиерот не кажа што ќе биде тоа, пренесе Њуз.бг.

Гасоводот што ја снабдува Бугарија ја снабдува и Србија – мали се шансите за такво сценарио“, рече тој.

Медведев и посака добредојде на Европа во новиот свет, каде што ќе плаќа 2.000 евра за кубен метар гас

Премиерот Петков, верува дека имаможност од ценовни војни.

Затоа тој одржува контакт со грчкиот премиер Киријакос Мацотакис и по 11 години одложување, верува дека гасоводната врска со Грција ќе биде готова за неколку месеци.