Портпаролот на Пентагон Џон Кирби изјави дека САД не виделе докази кои укажуваат на тоа дека Русија може да употреби хемиско оружје во Украина.

– Во овој момент немаме конкретни индиции дека би можел да зборувам за тоа, но тоа е нешто за што сме загрижени – рече Кирби, пренесува ТАСС.

Зборувајќи за нуклеарното оружје, тој рече дека Русија не создала нови закани за САД и дека може да каже дека досега не забележале ништо што ќе им даде причина да ја променат стратегијата за нуклеарно одвраќање.