Претседателот Стево Пендаровски во интервју за најновиот број на неделникот „Фокус“ ја коментира изјавата на рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, според кој расположението на македонскиот народ е спротивно од евроатланскиот курс на политичката елита и оценува дека тоа е провокативна изјава која е дел од политичката пропаганда.

„Сите државни институции знаат дека Русија се меша во нашите внатрешни работи. Последен пат со интензивно учество преку свои луѓе, свои политички субјекти, свои инсталации.

Од соседството доаѓаат луѓе што се руски агенти, односно луѓе на руската служба. Не можам јавно да обелоденам од каде точно доаѓаат, зашто тоа се сензитивни информации, меѓутоа Русите и преку тие, модерно речени хибридни закани, преку политичката пропаганда прават обиди за влијание“, вели Пендаровски.

Според претседателот, постојат сознанија кај надлежните органи за луѓе што доаѓале за да направат провокација на неодамнешни граѓански протести, но и за финансирање на „некои политички субјекти“. Притоа, Пендаровски не открива за кои субјекти се работи, но посочува дека тоа се „неколку субјекти во директна корелација со Москва неколку години наназад“.-

„Сѐ додека тоа е политички артикулирано во институциите, тоа е во ред и тоа е демократски. Но, морам да кажам дека навистина чудно е тоа што неколку дена по руската инвазија во Украина, Левица го повика рускиот амбасадор во Собрание и го одликува за неговиот придонес во билатералните односи, што е без преседан.

Во ниеден европски парламент не се случило тоа – наведува Пендаровски во интервјуто за „Фокус“.