Македонскиот премиер смета дека Делчев е само голем но не и македонски револуционер а претседателот Пендровски дека Гоце е македонски револуционер и национален херој.

Пендаровски кој порано сметаше дека Гоце се изјаснувал како Бугарин сега контра ставот на премиерот вели дека Гоце е македонски револуционер со што директно ја уништува позицијата на Ковачевски.

,,Во чест на 151 годишнината од раѓањето на македонскиот револуционер и национален херој, денеска положив свежо цвеќе на вечното почивалиште на Гоце Делчев, во дворот на црквата „Св. Спас“ во Скопје”, објави Пендаровски.

Предходно Ковачевски напиша дека за него Делчев е голем но не и макеоднски револуционер.

За Ковачевски Гоце Делчев не е македонски туку голем револуционер