Се уште е под знак прашалник поддршката од лидерот и пратеник на Демократскиот сојуз Павле Трајанов, за изборот на новите министри и замениците во Владата. Партијата нема изградено став за тоа како ќе делува за време на гласањето на седницата која треба да започне попладнево. Трајанов за „Макфакс“ вели дека одлуката ќе ја донесат партиските структури.

„Денеска попладне ќе имаме расправа во партијата, претседателство и централен совет, тогаш ќе го изградиме конечниот став. Засега нема ни да се гласа, далеку сме од гласање“, вели Трајанов.


Собраниската седница каде на дневен ред ќе се најдат предлозите за разрешување на членови на Владата, избор на нови, разрешување на замениците министри и именување на други, започнува попладнево. Ова доаѓа откако Алијанса за Албанците се приклучи во Владата, додека Алтернатива реши да излезе од Владата.