Партијата на Трифонов нема да влезе во идниот бугарски парламент

Седум формации ќе влезат во новото Народно собрание доколку изборите се одржат сега. Ова го покажува националното истражување финансирано и спроведено заеднички од bTV и Market Links во периодот 27 август – 3 септември.

ГЕРБ-СДС се први со поддршка од 22,9 отсто меѓу оние кои рекоа дека ќе гласаат. „Продолжуваме со промената“ (ПП) се втори и собираат поддршка од 17,8 отсто.
„Медиана“ ја очекува шарен парламент и слаб одѕив на гласачите

БСП и ДПС имаат подеднаква поддршка кај гласачите – 10,9 отсто. „Демократска Бугарија“ (ДБ) е на петтата позиција со 8,1 отсто. Уделот на „Вазраждане“ е 7,6 отсто.

„Бугарски подем“ има скор нешто над бариерата – 4,7%.

„Има таков народ“, според истражувањето, останува под прагот за влез во Народното собрание со 3,8 отсто.