Папа Франциско: Многу раце се вмешани во украинското буре-војна

Папата Франциско вели дека дека не гледа крај на војната во блиска иднина бидејќи, според неговите зборови, тоа е веќе светска војна.

„Има многу раце што мешаат во бурето на војната. Да не го заборавиме тоа“, истакна Папата, навестувајќи многу вклучени интереси.

„Мислам дека војната се води кога една империја почнува да слабее. И кога има оружје што треба да се користи, тестира и продава. Договорот е голем“, истакна тој.

Од почетокот на руската инвазија во февруари, Френциско ја споменува Украина во речиси сите свои јавни настапи и постојано предупредува дека кризата може да доведе до употреба на нуклеарно оружје, што би имало неконтролирани последици ширум светот.

Во октомври Франциско за прв пат директно побара од рускиот претседател Владимир Путин да стави крај на „спиралата на насилство и смрт“ во Украина.