Папа Франциско: Меси е добар, но не е Бог

Поглаварот на Римокатоличка црква верува дека аргентинскиот фудбалер, Лионел Меси, е многу добар, но не и дека е Бог”.

Папата, кој е обожавател на Меси и фан на фудбалот, одговараше на новинарско прашање дали е „ерес“ да се каже за Меси дека Бог.

 е “своевидно светилиште”.

Папата објасни дека да се каже дека е Бог, не е исто со верување дека Меси е Бог”. Според поглаварот на Римокатоличката црква, луѓето на тој начин само сакаат да ја истакнат неговата извонредност. На прашањето на Папата дали новинарот верува дека Меси е Бог, овој едноставно одговорил. „Да“.