Македонскиот активист од САД Гоце Панговски прави анализа за годишнината од потпишувањето на договорот од Нивици со што Македонија стана ,,северна”.

,, Пет години од еден од најсрамните акти во поновата македонска историја.
Потпишувањето на т.н. “Преспански договор” со кој една банда изроди и нивните поддржувачи ја преименуваа и обезличија Македонија и нас Македонците.
Во нормална земја извршителите би скапувале по затвори…”, пишува Панговски.