„Македонски народе, „дигнете го уште повисоко знамето на Гоце Делчев!“ (Манифест на АСНОМ, 1944)! – напиша универзитетскиот професор д-р Митко Панов од Институтот за национална историја од Скопје на својот фејсбук-профил, по повод 151-вата годишнина од раѓањето на Гоце Делчев и реагирајќи на сите денешни немили настани во Скопје при „чествувањето“ во Црквата „Свети Спас“.