Граѓаните, партиите, невладиниот сектор, ЕУ и експертската јавност очекуваа важни случаи со корупција на високи позиции во владата и администрацијата а првата жртва на борбата против корупцијата е човек од најниските локални ешалони на власта.

Владата на денешната седница донесла одлука за разрешување на Ристо Чулаковски од позицијата член на Управниот одбор, преставник на основачот на Државниот студентски дом „Кочо Рацин“, Битола.

“Чулаковски е разрешен поради постоење на судир на интереси, по иницијатива којашто до мојот Кабинет пристигна од страна на Државната комисија за спречување на корупција”, објави вицепремиерот за корупција Љупчо Николовски вечерва.

Според вицепремиерот владата ги разгледува и постапува по сите пристигнати иницијативи од Државната комисија за спречување корупција, како важна независна институција во откривањето и спречувањето корупција.

Предходно во случајот со Лидија Димова од Националната агенцијата за европски образовни програми и мобилност проблем беше одлука на Управниот одбор на Агенцијата.

Николовски не објави дали за смената на непознатиот Чулаковски гласал Управниот одбор во Битола.