Поради некоординираното отсуство на претседателот Пендаровски и премиерот Ковачевски овие денови Македонија ја водат спикерот Талат Џафери и првиот вицепремиер Артан Груби.

Највисок државен претставник во моментов е спикерот на Собранието Талат Џафери кој сега е човекот која ја претставува државата а владата ја води Артан Груби како самонаречен прв премиер.


Груби и Џафери се функционери на ДУИ.

Пендаровски и Ковачевски заминаа во исто време за Америка како да знаат дека ќе немаат друга шанса на државен трошок да отидат во Њујорк за време на ГС на ОН

Пендаровски и Ковачевски со катастрофална координација и грешка што ја направиле малкумина