Бугарин го симнал грчкото знаме од пристаништето во Кавала и викал „ова е Бугарија“.

Станува збор за бугарски државјанин кој, според неговата изјава, бил член на екстремистичка бугарска организација, која смета дека сите делови од грчкиот регион не и припаѓаат на Грција, туку на Бугарија.

35-годишниот Бугарин вчера вечерта беше уапсен од страна на лица од Централната пристаниште Кавала и одведен во Окружниот суд во Кавала каде што беше обвинет за навреда на националните симболи, но по кратко време беше ослободен, пишува HellasPost

Според соопштението на Централната пристаниште на Кавала и очевидци, во петокот вечерта 35-годишниот Бугарин се упатил кон брегот на патничкото пристаниште „Апостолос Павлос“ и откако се потчил на развиорените грчки знаци, ја подигнал важноста на Бугарија.

Очевидци ги известиле пристанишните власти кои веднаш излегле на местото и се обиделе да го уапсат 35-годишниот маж кој пружал отпор, ги навредувалво пристаништето и викал дека овие области и припаѓаат на Бугарија.

Со поднесениот предмет против него, тој е спроведен во првостепеното обвинителство во Кавала.

Во официјалното соопштение на крајбрежната стража се наведува:

„Триесет и петгодишен странец вчера напладне е уапсен од службеници на Управата за безбедност на Централното пристаниште Кавала, поради прекршување на членовите 167, 191А и 361 од Кривичниот законик.