Eдинствениот кандидат кој официјално се јави на конурсот на СДСМ за претедателски кандидат од оваа партија, вели дека останува во трката до конгресот на партијата во недела.

.„Што се однесува до трката, таа сѐ уште трае, јас сум еден од кандидатите и останувам во неа, вели амбасадорот Ѓорѓи Филипов во интервјуто за Прес24.

„СДСМ и ДУИ излегоа пред јавноста со став дека се решиле да излезат со заеднички кандидат на изборите за претседател. Ниту еден од водачите на партиите кои сакаат да излезат со заеднички кандидат официјално не се произнесе за „политичка” личност, туку дека се договориле да излезат со заеднички кандидат“ вели Филипов во интервјуто за„Press 24“

Што се однесува до трката, таа сѐ уште трае, јас сум еден од кандидатите и останувам во неа“, вели амбасадорот и дипломат од кариера.

Филипов, како што вели, разговарал со премиерот Заев за неговата кандидатура и со албанските политички парти.