Високиот комесар на ОН за човекови права, Мишел Бачелет, изјави дека има многу докази за сериозни злосторства од страна на талибанците врз цивилното население, вклучително и погубување на мирни Авганистанци, објави Ројтерс.

Според неа, таа има бројни сведоштва за масовни егзекуции на цивили од страна на Талибанците, воведување ограничувања за жените и задушување на протестите против заземањето на власта од страна на исламистите.

„Црвената линија ќе биде односот на талибанците кон жените и девојките“, рече Бачелет. Во исто време, тој го повика Советот за човекови права на ОН внимателно да ги следи акциите на новата влада во Авганистан и да воспостави механизам на дејствување за да одговори на ситуацијата. Претходно се појавија публикации за силување, тепање и понижување на талибанските жени во Авганистан..

Талибанците претходно ветија дека ќе ги почитуваат правата на жените и слободата на медиумите.