Министерството за надворешни работи привремено го одложило прогонот против претседателот на Македонскиот дипломатски синдикат Зоран Дабиќ.

Дабиќ кој меѓу другото бил и амбасадор во НАТО денеска требаше да биде ,,суден” од страна на дисциплинска комисија во МНР која е мистериозно одложена.

Предходно повеќе дипломати и медиуми побарале да ја следат работата на Комисијата.

Засега не е закажана нова седница на дисциплинскиот орган.

Досега во членка на НАТО или ЕУ никогаш не е гонет прв човек на синдикат на дипломати.

Прогонот на Дабиќ доаѓа откако Македонскиот дипломатски синдикат го одби францускиот предлог и откри низа недоследности во МНР.

На одлуката на МНР реагира странски експерт за Балканот

Еден од начините да се открие кој, како и зошто и прави штета на Македонија

Ван ден Берг сугерира внатрешна истрага за да откријат епските дипломатски катастрофи

Вчера expres.mk објави интервју со амбасадорот Дабиќ во кое тој говори за своите позиции и грешките на македонските власти во дипломатијата.

Амбасадорот жртва на политички реваншизам од СДСМ и ДУИ за искажана вистина (ИНТЕРВЈУ)