Од националната химна до банкноти, монети, поштенски марки, поштенски сандачиња и пасоши: многу аспекти од животот во Британија и пошироко ќе се променат со доаѓањето на Чарлс на тронот.

Смртта на кралицата Елизабета Втора значи промени на имињата на институциите низ Британија и пошироката област на Комонвелтот.

Нејзиниот лик на валутата и шифрата на ознаките исто така ќе бидат заменети со оние на новиот крал. Ликот на новиот монарх ќе почне да се појавува на монетите и банкнотите во Британија и ширум светот како што се Канада, Австралија и Нов Зеланд, Карибите.

Во 1936 година, за време на 326-дневното владеење на кралот Едвард VIII, биле ковани пробни монети, но тој абдицирал пред да бидат ковани монетите за јавен промет.

Сите британски поштенски марки ја прикажуваат главата на монархот.

Кралскиот шифра EIIR, за Elizabeta II Regina, ќе мора да се смени на новите поштенски сандачиња.

Ознаките на полициските шлемови исто така ќе се променат.

Националната химна на Британија се префрла на „Господ чувај го кралот“, со стихови од машка верзија што на почетокот може да збуни многу луѓе бидејќи не се пеела од 1952 година.

Тоа е и национална химна во Нов Зеланд и кралска химна во Австралија и Канада.

Формулацијата на внатрешната корица на британските пасоши ќе мора да се ажурира, бидејќи тие се издаваат на име на круната, а гласи: „Државниот секретар на Нејзиното британско височество бара во името на нејзиното височество… “

Поздравот на шефот на државата, на свечените собири, се менува од едноставно „Кралица“ во „Крал“.

Имињата на владата на Нејзиното височество, Министерството за финансии и царината и акцизата ќе мора да се променат.

Во војската, новите регрути веќе метафорично нема да земаат шилинг со ликот на кралицата за да се пријават, да се придржуваат до прописите на кралицата еднаш во редовите или да се качат на некој од бродовите на Нејзиното Височество.

Гардата на кралицата, пред Бакингемската палата, го менува своето име.

Полицијата повеќе нема да го чува мирот на кралицата…