Македонски обвинител(к)и тврдат дека во текот на вчерашниот ден започнала жестока неформална кампања која што ја водат функционери на СДСМ и ДУИ и нивни блиски вработени во правосудството кои се обидуваат да влијаат на изборите за нов шеф на Обвинителството за организиран криминал.

Целта на луѓето кои лобираат во име на СДСМ и ДУИ е да се елиминира Вилма Русковска која ако добие над 50 гласови од своите колеги ќе може меѓу другите да ги гони и четирите високи функционери или луѓе блиски на СДСМ и ДУИ за кои веќе има покренато предистраги.

Според извори во обвинителството луѓето на СДСМ и ДУИ ги контактираат лично сите обвинители со цел да не гласаат за Вилма Русковска.

Обвинителите под контрола на ДУИ според насоките од Мала Речица треба да гласаат за Ислам Абази, додека СДСМ на оваа позиција сака да го види Ермон Незири за кого ДУИ, особено некои пратеници на оваа партија, нема против тој да стане шеф на ЈООК.

Според нашите информациите кампањата и притисоците на владеачките партии веќе вродиле со плод и Ермон Незири кој сега работи во Скопското обвинителство веќе ги има гласовите од доволен број обвинители и речиси извесно ќе биде нов шеф на обвинителството за организиран криминал.

На листата се четворица кандидати: Ислам Абази, Ермон Незири, Деса Пауновска и Вилма Рускоска, откако Енѓелуше Кадриу-Леши ја повлече пријавата.

Според избирачкиот список, 163 јавни обвинители од земјава в понеделник на 7 ноември ќе гласаат за избор на нов шеф на ОГО ГОКК. Гласањето, како што појасни за МИА претседателот на Советот на јавни обвинители, Антонио Јолевски, ќе биде од 8 до 16 часот, по што Советот ќе направи јавно сумирање на резултатите.

Ова е прв ваков избор на шеф на ОЈО ГОКК по измените на Законот за јавни обвинители, каде согласно член 66, основен јавен обвинител на ОЈО ГОКК се избира од страна на Советот на јавни обвинители по спроведено гласање од страна на сите јавни обвинители во Република Македонија.

На притисокот кон обвинителите што треба да гласат за нов шеф на ЈООК му предходеше дебата

Кандидати за шеф на ЈО за организиран криминал урнаа најмалку еден голем случај на СЈО кој го туркаше СДСМ (ВИДЕО)