Нуклеарна војна повеќе не е само терорија, смета американски адмирал!

Морнаричкиот адмирал Чарлс Ричард, командант на американските стратегиски сили, изјави дека првпат по крајот на Студената војна САД се соочуваат со можност за нуклеарна војна со противник на слично ниво.

Говорејќи на конференција организирана од воздухопловните сили во Мериленд, Ричард тврдеше дека САД ќе мора да се подготват брзо за евентуална ескалација против можните противници, вклучително и да ги бранат самите Соединети Држави.

„Сите ние во оваа просторија се вративме на тоа да размислуваме за… директен оружен конфликт со нуклеарно оспособен соперник“, рече тој, според резимето на неговите коментари од Пентагон. „Не моравме да го правиме тоа повеќе од 30 години. Ова повеќе не е теорија“.

„Русија и Кина можат да ескалираат до кое било ниво на насилство што ќе го изберат, во кој било домен и со кој било инструмент на моќ во светот“, продолжи тој. „Едноставно, одамна не сме се соочиле со такви конкуренти и противници“.

Сегашната нуклеарна доктрина на Русија дозволува употреба на нуклеарно оружје во случај на прв нуклеарен удар на нејзината територија или инфраструктура, или ако постоењето на руската држава е загрозено од нуклеарно или конвенционално оружје. Американската доктрина дозволува прв нуклеарен удар во „екстремни околности за одбрана на виталните интереси на Соединетите Држави или нивните сојузници и партнери“.

Рускиот претседател Владимир Путин го повтори овој став во средата, изјавувајќи дека Кремљ „без сомнение ќе ги искористи сите расположливи средства за заштита на Русија и нашиот народ“, доколку руската територија биде загрозена. Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, исто така, предупреди дека САД „се приближуваат до работ“ да станат директна страна во украинскиот конфликт, при што Вашингтон ризикува „директен судир меѓу нуклеарните сили“.

Слични предупредувања дојдоа и од САД, особено од поранешниот претседател Доналд Трамп, кој во средата изјави дека конфликтот, за кој рече дека „никогаш не требаше да се случи“, може „да заврши како Трета светска војна“.