Во текст со наслов ,,Мистериозна приказна и имагинација во Скопје” авторот Алек Мали за бриселскиот портал Нова Европа укажува на состојбата во Македонија каде Заев продолжува да ја користи тактиката на најава за оставка и каде американската администрација не може да помогне во обидот да се почнат преговори со ЕУ.

Во текстот во делот посветен на проблемот со Бугарија и американските активности Нова Европа граѓаните на Македонија навредливо ги нарекува Северномакедонци.

,,Заменик-помошникот секретар на европското биро на Стејт департментот на САД, Габриел Ескобар, неволен да им дозволи на Северномакедонците да си ги решаваат своите прашања со свое темпо, кој исто така ја носи титулата што ја доби неговиот претходник за време на администрацијата на Трамп, наречен „Специјален претставник за Западен Балкан“. (без суштинска разлика) го посети Скопје на 6 декември.

Во оваа запознавање, тој се сретна со претседателот на С. Македонија, премиерот и други клучни претставници. Неговите јавни коментари се чинеше дека во голема мера се фокусираа на поддршката за интеграцијата на С. Македонија во ЕУ, што во суштина не значеше ништо бидејќи Вашингтон нема вистинско влијание врз одлуките за проширување на ЕУ во Брисел. Наместо тоа, САД во суштина беа навивачка за Заев од Договорот од Преспа со Грција во 2018 година, кој активно им помагаше на ОН да го создаде и функционираше како неформален надзорник.

Согласно со тоа, одвреме-навреме се потребни посети на високо ниво и потсетувања во Скопје и Атина за да се спречи напуштањето на договорот од Преспа, за некој во тие престолнини да не почне да шпекулира дека администрацијата на Бајден го префрлила фокусот на други поитни грижи”, пишува Нова Европа во анализата.

Целата анализа на овој линк

Фото: Влада на РМ

Најнова вест

За македонските ,,Сцили и харибди”

Полни усти ЕУ, полни раце вета, време е за македонствување кон Бугарија – пишува Свето Тоевски