Претседателот на Демократската партија на Србите во Македонија, Иван Стоилковиќ, на неговиот Фејсбук профил реагираше на резултатите од пописот кои беа објавени вчера.

“Неможејќи да ги прифатат лажните резултати од пописот, немајќи доверба во официјалните органи на актуелната власт и немајќи намера да му дадат легитимитет на нивното перфидно поништување на нашиот народ, Демократската партија на Србите во Македонија и Српската заедница во Македонија, се надеваме дека со официјална поддршка на нашата татковина, информираат сите припадници на српската Во втората половина на оваа година пописот ќе се спроведе доброволно, а попишаните лица ќе добијат официјална потврда која ќе можат да ја користат во правото на образование, стекнување на имот, стекнување државјанство, како и други поволности во нашата земја, Република Србија.

Исто така, лицата чие презиме е И.Ц., а ја немаат оваа потврда, нема да бидат третирани како валидни претставници на српскиот народ во македонската администрација, туку како кукавички јајца снесени во нашето гнездо. Тоа важи и за политичките и невладините организации со префиксот „српски“, а всушност основани за потребите на одредена политичка партија како привремено капак за отсуството на српски партнер во нивната коалиција, кој со своето неработење т.е. ги поддржуваат десеткуваните Срби и се директни виновници за оваа ситуација. За се ќе бидете навремено информирани.

Претседателот на ДПСМ Иван Стоилковиќ” – стои во објавата на Фејсбук.