Ни Македонско, ни Македонци ни Македонија во честитката на Пендаровски за денот на македонското народно востание против германските, италијанските и бугарските фашисти.

Во честитката за 11 Октомври претседателот зборува дека треба да се гради општество за еднакви какво што сонувале хероите кои се кренале на востание против фашистичкиот окупатор но не споменува дека тие биле Македонци и се бореле за Македонија.

,,Честит #11Октомври!🇲🇰

#ДенНаНароднотоВостание”, пишува Пендаровски без да го спомене македонскиот народ.

Истата порака е поставена и на Фејсбук и на Твитер.