Нема да има траен мир во Европа ако Русија победи во војната!?

Ова го изјави генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг, според кој безбедносниот интерес на Алијансата е да продолжи да ја поддржува Украина во нејзината борба против руската инвазија.

„Поддршката на Украина е најдобриот начин да се зголемат шансите за мирно решение“, категоричен беше Столтенберг.


„НАТО ќе продолжи да ја поддржува Украина се додека е потребно. Нема да отстапиме“, увери шефот на НАТО.

Одлуката дали да се испратат системи за противвоздушна одбрана „Патриот“ во Украина зависи од конкретните земји, Столтенберг го коментираше и барањето на Полска Германија да испрати такви системи за противвоздушна одбрана во Киев.

Тој појасни дека одлуките за конкретни системи се носат на национално ниво и додаде дека договорите за крајните корисници и дополнителните аранжмани понекогаш значат дека е неопходна консултација со другите сојузници.