Австрискиот канцелар Карл Нехамер вели дека Австрија, Германија, Унгарија и Бугарија не можат да си дозволат руско ембарго за гас.

Тој за Си-Ен-Ен изјави дека прашањето за испораките на руска нафта веќе се дискутира во Европската комисија и Советот на ЕУ. Но, проблемот со гасот, според него, е друга приказна.


Нехамер призна дека австриската индустрија е зависна од гас. „Австрија не е сама против ембаргото за гас“.

Канцеларот вели дека Австрија е посилна од другите земји-членки на ЕУ со санкции против Руската Федерација.

„Но, санкциите мора да ѝ нанесат поголема штета на Русија отколку на Европската Унија“, рече Нехамер.

„Знаете, тоа не е само позицијата на Австрија, тоа е и на Германија, Унгарија или Бугарија, на пример, бидејќи ние зависиме од гасот. Нашите индустрии зависат од гасот“, додаде тој.

На прашањето дали прашањето за ембаргото за гас може да ја подели ЕУ, Нехамер рече дека не верува во тоа.

Околу идните потези и што повеќе може да направи ЕУ, кога сегашните санкции не го спречија рускиот претседател Владимир Путин, австрискиот канцелар вели:

„Мислам дека сега треба да размислиме за санкциите на поинтелигентен начин како можеме да и наштетиме на Руската Федерација, но да не си наштетиме. Мислам дека тоа е главната и важна работа. Знаете, постои решение во Европската унија…

„Можно е да станеме независни од рускиот гас, а тоа секако е желба на Австрија. Но, тоа сега не е можно. Ќе треба време“.