Бугарија сака да прима вакцини само кога е потребно. вели министерот за здравство Асен Меџидиев кој се сретна со неговиот полски колега Адам Ниџиелски.
Огромен број неупотребени вакцини биле фрлени, а 1,4 милиони вакцини се купени и платени, но не се испорачани затоа што нема на кого да им се дадат.

Бугарија ќе уништи вишок од 2,8 милиони анти-ковид вакцини, но мора да увезе нови 8 милиони

Двајцата министри ќе реагираат до Урсула фон дер Лајен против монополот на Фајзер, најави Меџидиев, кој е дециден дека Бугарија нема да плаќаме за нешто што никој не го сака. Немаме кому да ги продадеме, а мораме да ги укинеме вакцините.

Адам Ниџиелски, го сподели своето задоволство што Бугарија и Полска се на ист став во однос на вакцините и дека не сакаат да купат нови вакцини.

Бугарија бара повторно преговарање за условите на договорот склучен меѓу Европската комисија и Pfizer 2022-2023 година, со можност за раскинување на основа на виша сила, истакна неодамна Меџидиев.

„Очекуваме ЕК, како преговарач во име на земјите-членки на ЕУ, да ги земе предвид сите специфики. Бугарија целосно ѝ веруваше на Европската комисија за овој процес, како наш претставник…

Повеќе од 1,3 милиони дози вакцини Pfizer Inc./BioNTech и нешто повеќе од 2,3 милиони дози од сите видови вакцини севон употреба досега во Бугарија поради истечен рок на траење.