По почетокот на руско-украинската војна во февруари 2022 година, цените на енергијата, особено природниот гас, значително се зголемија. Зголемувањето на цените на вештачките ѓубрива ќе го влоши проблемот со цените на земјоделството во наредните години, рече Абдул Хаким Елваер, помошник генерален директор на Организацијата за храна и земјоделство.

Снабдувањето со гас и цените на енергијата ќе влијаат на цените на ѓубривата, а очекуваната криза со ѓубриво ќе влијае на конечната цена на стоката“, рече Елваер за Анадолу на маргините на годишниот состанок на Групацијата Исламска банка за развој во пристанишниот град на Саудиска Арабија, од Џеда.


По почетокот на руско-украинската војна во февруари 2022 година, цените на енергијата, особено природниот гас, значително се зголемија. Украина, која е главен снабдувач на жито, почна да се соочува со тешкотии во извозот на житни производи, а земјите зависни од увоз на жито се соочија со недостиг на храна. По извесно време, овие производи беа транспортирани преку коридорот за жито, кој беше пуштен во употреба со посредство на Турција.

Елваер рече дека наместо да се потпираат на еден извор во еден географски регион, земјите станале посвесни за наоѓање различни добавувачи во различни региони за да избегнат да станат жртви на регионална криза. Тој додаде дека Мароко и Египет направиле многу повеќе отколку во изминатите десет години за да го максимизираат локалното производство. Осврнувајќи се на конфликтот во регионот на Блискиот Исток, тој рече дека земјите кои прифаќаат голем број раселени луѓе сега се фокусираат на воспоставување мир во нивните региони. Тој посочи дека конфликтот во Судан може да има директно влијание врз безбедноста на храната, но и врз соседните земји.

Затоа, постои зголемена загриженост меѓу земјите во регионот да се обидат да ги решат овие конфликти бидејќи знаат дека конфликтите не предизвикуваат само безбедност на храната и човечка криза во земјата, туку и во соседните земји“, рече тој.

Оценувајќи ја состојбата во земјите кои се соочуваат со несигурност на храна, тој рече дека храната е достапна, но дека пристапноста не е доволна за секого.

Безбедноста на храната не мора да значи дека треба да ја произведувате сета храна што ви треба дома, не постои земја што може да ја произведе сета храна што ѝ е потребна. Значи, секоја земја, која не може да произведе доволно храна, треба да управува со својата економија, да организира систем за снабдување со храна и диверзификација на изворите на увоз“, рече Елваер.

Тој истакна дека ФАО повика на формирање на амбиент за краткорочен долг на ММФ и Светската банка за да им помогне на земјите кои се соочуваат со несигурност во храната поттикната од кризата во Црното Море.