Не ја сакаат Бугарија во Еврозоната

Во извештајот на Европската комисија се оценува дека Бугарија сé уште не е подготвена за членство во еврозоната.

Земјата исполнува три економски критериуми, стабилност на цените, јавни финансии и долгорочни каматни стапки, јавуваат бугарски медиуми, но сепак законодавството не е целосно компатибилно со Договорот за функционирање на Европската унија.


„Ројтерс“ објави дека меѓу во извештајот се наведува недостаток на независност на централната банка дома и загриженост дека коруптивната средина ја загрозува стабилноста на банкарскиот сектор во Бугарија.