Не 10,5 туку 8,5 денари е откупната цена на пченицата (ВИДЕО)

Информацијата за продажната цена на пченицата во висина од 9 до 10,5денари што вчера ја соoпштија од Министерството за земјоделство и шумарство денеска беше демантирана  од Асоцијацијата на земјоделци.

Првиот човек на Асоциајцијата на земјоделците тврди дека по разговорите со производителите од житните региони, сите потврдиле дека откупната цена е многу помала од 10 и пол денари, колку што тврдат од министерството.


„Откупната цена се движи од 7 до 8 и пол денари, а производната цена ни е 10 денари“ .

И земјоделците и од Асоцијацијата стравуваат дека веселата математика на Министерството годинава ќе им ја лапне државната поддршка во висина од околу 2 денари, што треба да ја земат како надомест за разликата меѓу производната и откупната цена.