Демонстранти палea и кршеа во знак на протест против расната неправда, полициската бруталност и насилната смрт на Афроамериканецот Џорџ Лојд во Минеаполис, објави АП.
Првично, демонстрантите клекнаа со кренати тупаници, со цел да ги спречат пожарникарите кои се обидуваа да ги изгаснат пожарите што гореа по улиците на француската престолнина, но протестите наскоро ескалираа во масовен излив на бес и уништување.
Овие протести потсетуваат на масовните, насилни демонстрации што се случија во Париз, а потоа и во други градови во Франција, по повод смртта на црнецот Адеме Траоре во полициска притвор во париското предградие на Беомонт-сур-Оиз во 2016 година.