Народот го урна случајот 27 април, само вака може да се опише последната анкета на ИПИС на тема истражување на јавно мислење „Настани од 27 април“.

На прашањето „Дали осудените се оранизатори или жртви со цел да се прикријат вистнските виновници за настанот?“. 45.3 проценти од граѓаните сметаат осудените за 27 април се жртви со цел да се прикријат вистинските виновници на настанот. 27 проценти сметаат дека тие се организатори, додека 27,8 проценти немаат одговор на прашањето.


Целата анкета може да ја погледнете тука.