Професорката Мирјана Најчевска со свој коментар откако Изет Меџити, Биљал Касами и Африм Гаши од опозициски фронт на Албанците во Македонија, излегоа со барање да се изгласа потребата од уставни измени, но при тоа да се отстрани и фразата „20%“ во Уставот.

Според Најчевска, отстранувањето на 20% од Уставот повлекува:


1. Сместување на Охридскиот рамковен договор на полицата на историјата

2. Затворање на министерството за политички систем

3. Отстранување на секое спомнување на правична застапеност

4. Отстранување на сите одредби со кои се предвидува афирмативна акција поврзана со вработувањето, студирањето, напредувањето

5. отстранување на одредбите кои се повикуваат на Бдентеровиот принцип.

Ако овие три партии се согласуваат со ова, супер би било да се отстранат тие 20% од Уставот (против кои јас бев од самиот почеток на нивното воведување).