Професорката Мирјана Најчевска реагира изјавата на екс-премиерот на Бугарија и лидер на партијата ГЕРБ, кој гледал дека „имало обиди за враќање на руското влијание во Македонија“.

Борисов: Претепувањето на Бугарин во Охрид оди во корист на Путин

„Ма, на овој нешто ептен му се помешало во главата.

Бугарите беа под капата на СССР, а Македонија беше дел од СФРЈ која му кажа НЕ на Советскиот Сојуз.

И денес како членка на ЕУ Бугарија е се уште вазал на Русија, а Македонија не.

Ова станува смешно“, вели Најчевска.

Во уште една објава на Фејсбук професорката дополнува:

Бугарија беше дел од фашистичката алијанса – не Македонија.

Бугарија беше дел од Варшавскиот договор – не ние.

Бугарија имала и има територијални претензии кон Македонија, а не обратно.

Бугарија не ги почитува одлуките на Европскиот суд за човекови права, а Македонија ги почитува…“