„Мислам дека сега веќе секому му е јасно дека проблемите со Бугарија нема да завршат со внесувањето на Бугарите во Преамбулата на Уставот на Македонија“, коментиура на Фејсбук професорката Мирјана Најчевска.

„Тие едноставно ќе измислуваат нови и нови барања со кои ќе се обидат да го остварат еден од најголемите националистички соништа на Бугарија – Сан Стефано.

И не, веќе не е до нас (и покрај ваквите тврдења на Маричиќ).

Сега е до ЕУ.

ЕУ мора да го препознае проблемот во сопствените редови и да се обиде да ја затвори отворената рана на заедницата низ која се влева руското влијание кое го храни бугарскиот национализам и кое е еден од факторите на дестабилизација на Балканот“, апелира Најчевска.